Delfts blauw en kleine hondjes
25 juli 2017
Laat alles zien

Hovenier of Hartenier?

Ik kwam dit plaatje tegen en realiseerde me hoe je blik veranderd als je anders kan leren kijken naar irritaties. Dat de ander je eigenlijk laat zien wat je nog mag leren of veranderen. Dan wordt die irritante klant, collega, medewerker of dat irritante mens ineens een spiegel waar je in kijkt naar jezelf; er gebeurt tenslotte iets bij jou en daar mag je wat mee doen ! Als je durft….

Ik geef je een voorbeeld; als startende zzper vond ik mijn eerst netwerkbijeenkomst vreselijk. Mijn uit mijn hoofd geleerde pitch liep als een trein met vierkante wielen. Ik zag letterlijk mensen in hun tas duiken om even wat te rommelen. Geïnteresseerd als ze waren. Not.

Maar toen de dame naast me aan de beurt was trok ze alle aandacht, stelde mensen vragen en werden de visitekaartjes gretig afgenomen.

Irritatie alom bij mij. Zij wel. Spotlight type. Ze nam haar ruimte, was overtuigd van wat ze bood en geloofde vooral… in zichzelf. Vanuit volledige verbinding bracht ze haar verhaal met passie en was daarmee enkel gericht op zichzelf, niet met anderen bezig. En mijn irritatie groeide met de minuut. Zij wel. ‘Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ was mijn overtuiging die ik (overigens als kind al) had meegekregen. Wat gewoon dan ook mocht zijn, het was in ieder geval niet de aandacht op je vestigen in een gezelschap.

Tot ik me later realiseerde dat mijn irritatie iets aan me duidelijk maakte en eigenlijk alles aangaf wat ik nog mocht gaan leren en doen. Alles wat ik precies had bedacht die avond en er vervolgens een oordeel op had geplakt. Eigenlijk keek ik in een spiegel en zag mezelf van een kant die ik nog niet eerder had gezien, maar die heel graag ook zou willen. Met dank aan de dame naast me die avond. Want uiteindelijk levert irritatie ook een ‘bedankt’ op als je het kan zien als onderdeel van jezelf waar je mee aan de slag mag gaan.

En ja, dat heb ik haar ook nog laten weten. We hebben er hartelijk om kunnen lachen toen ik haar later nog eens tegenkwam.

Dus let goed op de “irritante” mensen en maak er een uitdaging van om in je spiegel te kijken! Of bel me ; ik hou die spiegel met liefde en plezier voor je vast. Irritaties omzetten naar persoonlijke groei, het is wat ik doe. Omtrekken van overtuigingen en jezelf opnieuw inzaaien. Ik ben dus geen hove- maar een heuse hartenier!

Dat worden weer nieuwe naamkaartjes…… Hoe irritant 🙂

Mia